πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςδήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειαςπρος τη Λωρίδα της Γάζας, με την προϋπόθεση πως τα πλοία θα είναι «υπό πλήρη προστασία».

Μιλώντας στο podcast του Politicoο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους Άραβες ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να βοηθήσει τις αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα.

«Λόγω της γεωγραφίας μας, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη, θα το κάνουμε ευχαρίστως.

Μόλις στείλαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια, και αν μπορούμε, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Θα χρειαστεί ωστόσο την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου είναι ότι μπορείς να συσκευάσεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Έτσι, αν η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργεί και αν βολεύει να γίνει, αντί να μεταφέρεται η βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τοποθετείται σε φορτηγά, αν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».