Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Γελούσε απωθητικά την περασμένη Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία για το Ιόνιο και την Αδριατική.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση στην πατρίδα δεν ασχολούταν με τα καμώματα του Κασσελάκη, ίσως θα ήταν ευκολότερο να αντιληφθούμε ότι ο πρωθυπουργός υπέγραψε με τον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι ακόμα μία προβληματική σύμβαση, με την οποία ξεπούλησε τη στρατηγική δυνατότητα της χώρας να ασκεί πολιτική με εθνικούς όρους.

«Όλα έγιναν με διαφάνεια» ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, «ξέχασε» να καταθέσει στη Βουλή τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών, ώστε να γνωρίζουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν. Ψιλά γράμματα… Εδώ στη διαβόητη σύμβαση δεν καθορίζονται καν τα όρια αιγιαλού και παραλίας. Θα τα χαράξουν οι Ιταλοί στους οποίους ο Μητσοτάκης ξεπούλησε τη δυνατότητα άσκησης εθνικής λιμενικής πολιτικής σε ελληνικό έδαφος μείζονος γεωπολιτικής σημασίας.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι οι αφελείς Ιταλοί, ένα κράτος παραδοσιακά εχθρικό στην Ελλάδα, καταξοδεύτηκαν: για το 67% των μετοχών κατέβαλαν ολόκληρα 84.170.000 ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα απίστευτα κερδοφόρο ιδιωτικό μονοπώλιο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη γείτονα για τη μεταφορά επιβατών και προϊόντων, μέσω μιας «ατελούς», ας το πούμε κομψά, σύμβασης, στην οποία δεν προβλέπεται ρητώς καμία υποχρέωση του αναδόχου για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Καταδίκη

Η Μαξίμου Α.Ε. δεν φρόντισε να περιλάβει όρο για τη δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, όπως λεγόταν. Σε συνδυασμό με την ακύρωση άλλων σημαντικών έργων με ευθύνη του πρωθυπουργού, όπως η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, η Σιδηροδρομική Εγνατία και ο Περιφερειακός Άξονας της Ηγουμενίτσας με ταυτόχρονη σύνδεσή του με το τελωνείο Μαυροματίου στα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία, καταδικάζονται η Θεσπρωτία και η Ήπειρος σε απομόνωση.

Το ελληνικό κράτος, όμως, «κύριος και υπεράνω»! Μέχρι το τέλος του χρόνου με δικά μας λεφτά, ημών των αγρίως φορολογουμένων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε συγκινημένος ο Μητσοτάκης, θα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες υποδομές στο λιμάνι… Στον όμιλο Γκριμάλντι η Μητσοτάκης Α.Ε. σκοπεύει, όπως ανακοινώθηκε, να ξεπουλήσει και το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, πουλώντας στους ιθαγενείς το παραμύθι ότι διά των ξεπουλημάτων αναβαθμίζεται η στρατηγική αξία της χώρας!

«Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το οποίο είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας (σ.σ.: τον οποίον παρακολουθούσε…), πόση πρόοδο έχουμε συντελέσει (έτσι το είπε!) συνολικά ως χώρα, απενοχοποιώντας ακριβώς αυτές τις συνεργασίες και διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα, όταν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος τελικά όλων» εξομολογήθηκε ο Μητσοτάκης. Όταν απενοχοποιεί ένας πρωθυπουργός το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου -και πάντως όχι προς όφελος όλων, και ο νοών νοείτω…-, οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες.

Μας δείχνει τον πάτο της εθνικής κατάντιας.

antinews