Μέσω…Davos!
Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κλίμακα χωρίς φόρους άνθρακα που επιβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης, Tharman Shanmugaratnam.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι φόροι άνθρακα είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν τα απαραίτητα έσοδα για την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση για την κλιματική μετάβαση που να μην περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο συντονισμένο σύστημα φόρων άνθρακα».

Με κυνικό τρόπο πέρριψε τους επικριτές που ισχυρίζονται ότι οι παγκόσμιοι φόροι άνθρακα είναι άδικοι και πληθωριστικοί, υποστηρίζοντας ότι οι «ευάλωτες κοινότητες» θα υποφέρουν περισσότερο από την…«κλιματική αλλαγή» εάν δεν θεσπιστούν.

Νέοι πράσινοι φόροι επομένως, πάνω στους ήδη αμέτρητους παράλογους φόρους που πληρώνουν για ένα προϊόν ή υπηρεσία ξανά και ξανά!! Μέχρι να γονατίσουν οι πάντες!

«Υπάρχει η αντίληψη ότι είναι άδικο, άδικο, θα οδηγήσει σε πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, οι χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο τελικά είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες. Θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σύστημα φόρων άνθρακα σε συνδυασμό με επιδοτήσεις (σ.σ. εθισμός στη βοήθεια του κράτους) για τα αναπτυσσόμενα νοικοκυριά και μια ροή χρηματοδότησης για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Και αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία»:

απεμπε-EPA-KEYSTONE photo