Αυτό είναι το ερώτημα μετ την σχετική πόφαση που ελήφθη από την Περιφερειακή Επιτροπή σήμερα το πρωί κι ενώ είναι πια γνωστό ότι η ενδιαφερόμενη ΙΚΕ έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5χιλιαδες ενώ δεν εμφανίζει και κάποια μέχρι στιγμης ιδιαίτερη δραστηριότητα… Από την συζήτηση που έγινε πολλά και καίρια ερωτήματα έμειναν αναπάντητα καθώς στην παρούσα φάση μόνο εικασίες και σενάρια μπορούν να γίνουν.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει το έργο με σύμβαση παραχώρησης –ουσιαστικά με αντιπαροχή- ο διαγωνισμός όμως ήταν άγονος.

Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπήρξε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΙΚΕ «ΓΕΡΑΞ» για να αναλάβει το έργο.

Με την διαδικασία της ανάθεσης, κάτι που προβλέπεται από το νόμο, η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει την συγκεκριμένη εταιρεία με δύο μετόχους, έναν λογιστή και έναν ηλεκτρολόγο, ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βαγγέλης Σακκάς ήταν αυτός που εισηγήθηκε το θέμα. Όπως είπε ο διαγωνισμός που έγινε ήταν άγονος και η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην διαδικασία ανάθεσης. Στο πλαίσιο αυτό θα σταλεί πρόσκληση στην συγκεκριμένη ΙΚΕ ώστε να αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Η εταιρεία καλείται να αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το έργο κι αυτό θα γίνει με εγγυητική επιστολή οκτώ εκατομμυρίων και με πιστοληπτική ικανότητα 24 εκατομμυρίων.

«Υπάρχει μία εταιρεία που φαίνεται ότι είναι φάντασμα… Το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόταση για το έργο από μία σοβαρή εταιρεία εμένα μου δημιουργεί προβληματισμούς. Με δημιουργεί υποψίες ότι συμβαίνει κάτι άλλο..» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών Γιάννης Στέφος συμπληρώνοντας ότι το μετοχικό κεφάλαιο που εμφανίζει είναι αστείο για ένα τέτοιο έργο.

«Είχαμε θέσει προβληματισμούς από την αρχή. Εμφανίζεται μία εταιρεία με κεφάλαιο όπου ο καθένας μπορεί να το βρει στο σπίτι του.. Ο διαγωνισμός είναι άγονος και μας αφήνει εκτεθειμένους.. Είναι ένα μεγάλο θέμα που θέλει ιδιαίτερους και προσεκτικούς χειρισμούς», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ήπειρος Ολον Στέφανος Ζούμπας καταλογίζοντας προχειρότητα στη διαδικασία.

«Η Περιφέρεια δεν θα χαράξει την πολιτική στο συγκεκριμένο έργο. Από αφεντικό γίνεται κομπάρσος..» ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Γιώργος Πρέντζας και συμπλήρωσε πως «δηλώνοντας η εταιρεία ότι θέλει να το πάρει με απευθείας ανάθεση δείχνει σαν όλο να ήταν έτοιμο από πριν κάτι που το κάνει ύποπτο».

Το βάρος των απαντήσεων στις ερωτήσεις που τέθηκαν ανέλαβε και πάλι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης..

Οι απαντήσεις ήταν στη βάση σεναρίων και εικασιών..

Έτσι αναφέρθηκε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα –η ΙΚΕ δηλαδή- θα μπορούσαν να εμφανιστούν με μία μεγάλη τράπεζα η οποία θα δώσει την χρηματοδοτική επάρκεια.

Επίσης θα μπορούσαν να εμφανίσουν κάποιον που θα βάλει τα χρήματα ή κάποιον που θα κατασκευάσει το έργο.

Αυτό που πρέπει να αποδείξουν είναι ότι έχουν τα χρήματα και την επάρκεια για το συγκεκριμένο έργο.

Κατά τον κ. Σακκά δεν είναι ασυνήθιστο ένας μεγάλος κολοσσός του εξωτερικού που θέλει να απομονώσει το συγκεκριμένο έργο από άλλες του δραστηριότητες να  χρησιμοποιεί μία καθαρή εταιρεία ως μπροστάρη.

«Δεν είναι αφύσικο να γίνεται αν πρόκειται για εταιρεία του εξωτερικού» σημείωσε χαρακτηριστικά και  συμπλήρωσε ότι κάποια μεγάλη εταιρεία από το εξωτερικό θα επέλεγε αυτή την διαδικασία για την μην μπλέξει με όλα όσα συνεπάγεται ένας διαγωνισμός.

«Ακολουθούμε την διαδικασία που προβλέπεται.. Αν υπάρχουν όλα όσα προβλέπονται έχει καλώς.. Αν δεν υπάρχουν με υγεία και χαρά.. Πάμε παρακάτω και προχωράμε με το δεύτερο πλάνο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το δεύτερο πλάνο αφορά στην επανάληψη του διαγωνισμού με συμμετοχή όμως της Περιφέρειας και διάθεση εκ μέρους της ποσού 15 εκατομμυρίων.