Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, που θα ανοίξουν οι θύρες των γηπέδων στη Σούπερ Λίγκα, μετά το λουκέτο ενός μήνα, θα ανοίξει και η πόρτα του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, για να αρχίσει η δίκη με τους 10 κατηγορουμένους που ευθύνονται άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο για την έκταση που πήρε το 2021 η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται εν ενεργεία δήμαρχοι, αλλά και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.


Ο Θεόδωρος Βάγιας, μαζί με άλλους εννέα, θα λογοδοτήσουν για τους θανάτους, τα λάθη και την έκταση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης το 2021 ενώπιον του  Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων  σε μια δίκη που αρχίζει στις 12 Φεβρουαρίου


Όχι όποια κι όποια. Ακόμα και ο Θεόδωρος Βάγιας, ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής μετά τις κρίσεις του ΚΥΣΕΑ στις 16 Ιανουαρίου 2024. Κατά έναν περίεργο τρόπο, στην Ελλάδα οι κρίσεις και οι προαγωγές στα Σώματα Ασφαλείας περιλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια και κάποιους κατηγορουμένους.

Το κλητήριο θέσπισμα που αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αφορά 10 άτομα που καλούνται να δικαστούν. Πρόκειται για τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη, τους Χαράλαμπο Ανδρέου και Βασιλική Καρκαλέτση, αμφότεροι στελέχη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος Σπυρίδωνα Βαρσάμη, Ιωάννη Πετρούτσο, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο και Θεόδωρο Βάγια, τον υπάλληλο του Δασαρχείου Πάρνηθας Γεώργιος Φρούσιο, καθώς και δύο συνεργάτες του Γιώργου Γιασημάκη στο Δήμο Ωρωπού, τον εντεταλμένο σύμβουλο, υπεύθυνο για θέματα Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ίδιας διεύθυνσης.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι από παράλληλη ταυτόχρονη αμέλειά τους, ήτοι έλλειψη της προσοχής που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, ενόσω από το επάγγελμα και τις ιδιότητές τους ήταν υπόχρεοι προς τούτο, προξένησαν τον θάνατο άλλων, αποτέλεσμα το οποίο δεν προέβλεψαν.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι (Ανδρέου – Καρκαλέτση) στον ως άνω τόπο και χρόνο με την υπό στοιχείο 1) ιδιότητά τους προκάλεσαν εξαιτίας της περιγραφόμενης στο αυτό στοιχείο αμελούς συμπεριφοράς τους πυρκαγιά στο δάσος από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος για ανθρώπους, συνεπεία δε αυτής απώλεσαν τη ζωή τους οι:

α) Βασίλειος Φλωράς του Ηλία, 39 ετών, κάτοικος εν ζωή Ζεφυρίου Αττικής, ο οποίος σκοτώθηκε την 06-08-2021 και ώρα 13:05’ στην οδό Αριστογείτονος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία Αττικής, όταν συνεπεία της πυρκαγιάς κατέπεσε επ’ αυτού μεταλλική βάση στήριξης καλωδίου πυλώνα του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την πτώση του από την εν κινήσει ευρισκόμενη δίκυκλη μοτοσικλέτα όπου επέβαινε (με οδηγό αυτής τον Χρήστο – Αθανάσιο Πρατικάκη) και τον θανάσιμο τραυματισμό του με αιτία επέλευσης του θανάτου του με πολλαπλές κακώσεις σώματος {ιδίως κεφαλής, αυχένα, θώρακα}.

β) Πέτρος Μανιάς του Κωνσταντίνου, 54 ετών, κάτοικος εν ζωή Αφιδνών Αττικής, ο οποίος απεβίωσε την 28-02-2022 νοσηλευόμενος στο ΓΝΑ ΚΑΤ από την 05-08-2021, οπότε και διεκομίσθη σε αυτό συνεπεία εκτεταμένων εγκαυμάτων, τα οποία υπέστη αυθημερόν της εισαγωγής του στο ως άνω νοσοκομείο στην περιοχή Δροσοπηγή Αφιδνών Αττικής, όπου συμμετείχε ως εθελοντής πυροσβέστης στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Αιτία θανάτου του ήταν ο πολυοργανική ανεπάρκεια – σηπτική καταπληξία, που ήταν απότοκος εκτεταμένης εγκαυματικής νόσου από πυρκαγιά, θερμικό έγκαυμα ολικού πάχους και εισπνευτικό έγκαυμα.

γ) Δημήτρης Βέκιος του Χρήστου, 55 ετών, κάτοικος εν ζωή Κρυονερίου Αττικής, ο οποίος απεβίωσε την 11-09-2021 νοσηλευόμενος στο ΓΝΑ ΚΑΤ από την 05-08-2021, οπότε και διεκομίσθη σε αυτό συνεπεία σηπτικής καταπληξίας και εκτεταμένου θερμικού και εισπνευστικού εγκαύματος, τα οποία υπέστη αυθημερόν της εισαγωγής του στο ως άνω νοσοκομείο στην περιοχή Δροσοπηγή Αφιδνών Αττικής, όπου συμμετείχε ως εθελοντής πυροσβέστης στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Αιτία θανάτου του ήταν η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος μετά παρατεταμένη νοσηλεία λόγω θερμικών εγκαυμάτων που καταλάμβαναν ποσοστό 40% της ολικής επιφάνειας του σώματός του. Οι εν λόγω θάνατοι επήλθαν συνεπεία της επιδειχθείσης παράλληλης αμελείας των συγκεκριμένων κατηγορουμένων, σε συνδυασμό με τη συγκλίνουσα αμέλεια των λοιπών συγκατηγορουμένων τους με βάση την ιδιότητα εκάστου εξ αυτών και ειδικότερα: