O Trump βρέθηκε 20 μονάδες μπροστά από τη Haley 

Ο Donald Trump κατήγαγε εύκολα τη νίκη σε βάρος της Nikki Haley στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στη Νότια Καρολίνα,νίκη η οποία έχει ξεχωριστό συμβολισμό, αφού η Νότια Καρολίνα είναι η γενέτειρα της Haley και ηπολιτεία στην οποία είχε εκλεγεί κυβερνήτης για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 2011 έως το 2017.
Ο Trump προηγούνταν με 59,9% έναντι 39,4% της Haley, με διαφορά 20,5 ποσοστιαίων μονάδων, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, σύμφωνα με την Edison Research. 
Οι δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα έδιναν στον Trump προβάδισμα 27,6 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης 538.
«Είναι μια υπέροχη ημέρα», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστός ο θρίαμβός του στη Νότια Καρολίνα. 

Αναφερόμενος στις επόμενες αναμετρήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, ο Trump προεξόφλησε νίκη στο Μίσιγκαν πριν από την αποκαλούμενη «Σούπερ Τρίτη» τον ερχόμενο μήνα, όταν θα διεξαχθούν προκριματικές σε 15 αμερικανικές πολιτείες.
Ακολούθως, ο Donald Trump υποσχέθηκε νίκη απέναντι στον Δημοκρατικό Joe Biden, τον οποίο κατηγόρησε πως «καταστρέφει τη χώρα». «Θα του πούμε: Joe, απολύεσαι! Βγες έξω!», είπε καταχειροκροτούμενος από υποστηρικτές του.

ADVERTISEMENT

Μένει στην κούρσα η Haley ως την Σούπερ Τρίτη, 5/3

Ο Trump ελπίζει πως θα αναγκάσει σύντομα την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να εγκαταλείψει την κούρσα αλλά μέχρι στιγμής η 52χρονη Nikki Haley αρνείται να το κάνει. 
«Δεν εγκαταλείπω τη μάχη», επανέλαβε η Haley Χέιλι ενώπιον υποστηρικτών της στο Τσάρλεστον.
«Δεν πιστεύω ότι ο Donald Trump μπορεί να νικήσει τον Joe Biden», ισχυρίστηκε.
Η μεγάλη νίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Νότια Καρολίνα αναμένεται πάντως να ενισχύσει τις φωνές των υποστηρικτών του Τrump που ζητούν από τη Haley να αποχωρήσει από την εκλογή για το χρίσμα στις οποίες πάντως η Haley δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί καθώς έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τουλάχιστον μέχρι τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη, στις 5 Μαρτίου, όταν θα γίνουν προκριματικές σε 15 πολιτείες.
«Το 40% δεν είναι μια μικρή ομάδα», είπε η Haley αναφερόμενη στα ποσοστά που πήρε στη Νοτια Καρολίνα. 
«Υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών που λένε ότι θέλουν μια εναλλακτική».

Νικητής o Trump και στις πέντε προκριματικές

Ο Trump έχει πλέον κυριαρχήσει και στις πέντε προκριματικές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής – στην Αϊόβα, στο Νιου Χάμσαϊρ, στη Νεβάδα, στις Η.Π.Α. Παρθένοι Νήσοι και τώρα την Νότια Καρολίνα, την πολιτεία της Haley. 
Τις τελευταίες ημέρες, η Haley είχε οξύνει τις επιθέσεις της στον Trump, αμφισβητώντας την πνευματική του διαύγεια και προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι θα χάσει τις εκλογές από τον Biden. 
Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θέλει άλλο υποψήφιο εκτός από τον Trump.
Η μετανάστευση, την οποία ο Trump έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία, ήταν το Νο. 1 θέμα για τους ψηφοφόρους στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με ένα exit poll του Edison. 
Περίπου το 39% των ψηφοφόρων ανέφερε αυτό το ζήτημα σε σύγκριση με το 33% που είπε ότι η οικονομία ήταν το κύριο μέλημά τους.
Περίπου το 84% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση, εύρημα που υποδεικνύει πια πιθανή αδυναμία του Biden στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr.