«Χρυσός χορηγός» των καναλιών αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, καθώς με απόφαση της 24ης Οκτωβρίου 2023, τα επτά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα ενισχυθούν από τον κρατικό κορβανά με σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για περιφερειακά κανάλια αλλά ούτε για τις εφημερίδες.

Η κυβέρνηση επικαλείται την διατήρηση «των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και της αποτροπής επιδείνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» την ώρα που ήδη την προηγούμενη χρονιά η κυβερνητική χορηγία στους καναλάρχες υπολογίζεται ότι έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ, πάλι με αφορμή το «Ουκρανικό». Και σε αυτά δεν συνυπολογίζεται ο τζίρος από άλλες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για παράδειγμα, από τα 50 εκατομμύρια ευρώ ένας τζίρος πάνω από 30 εκατ. αφορά σε διαφημιστικά προγράμματα και χορηγίες που φεύγουν κατευθείαν από τα υπουργεία. Τώρα αν ο δυστυχής τηλεθεατής απολαμβάνει κάθε μέρα μια ξενάγηση στον «παράδεισο» που λέγεται Ελλάδα, στα έργα και τις δόξες του «αφέντη» Μητσοτάκη και σε μια πραγματικότητα εικονική και προπαγάνδας, ας μην έχει απορίες. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»… κι έπονται κι άλλα.

Η «κατ’ εξαίρεση» χορηγία

Η έκτακτη και κατ’ εξαίρεση υπογραφή της κυβέρνησης αφορά στην απόφασή της να απαλλάξει τα κανάλια από την υποχρέωση πληρωμής των εισφορών τους. Όπως προκύπτει όμως, τα επτά αυτά κανάλια που επιχορηγούνται για να καλύψουν τις εισφορές τους, τις έχουν ήδη πληρώσει και δεν οφείλουν κάτι στον δημοσιογραφικό οργανισμό επικουρικής ασφάλισης, για το 2022. Το μοναδικό οφειλόμενο ποσό είναι 21.978 ευρώ από το Open. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα επιστραφούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα χρήματα θα πληρωθούν από το δημόσιο ταμείο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ανακοίνωση «το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το κόστος 6,8 εκατ. ευρώ προς τον Ε∆ΟΕΑΠ» που βαραίνει τις συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί « οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που  προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και
από τα αντίμετρα που ελήφθησαν»!

Το ΦΕΚ διατυπώθηκε προεκλογικά στις 21 Απριλίου 2023 και υλοποιήθηκε τέσσερις μόλις μέρες πριν την Εθνική μας Επέτειο, τον Οκτώβριο.

Αφορά σε όλες τις εισφορές των 7 συγκεκριμένων συστημικών καναλιών Mega, Alpha, ΣΚΑΪ, Open, Star, ANT1, Μακεδονία TV και όχι το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρικών ΜΜΕ της χώρας λες και οι υπόλοιποι δεν «επλήγησαν»! Την απόφαση προεκλογικά υπέγραφαν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης (νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου (νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη). Την «επικαιροποιημένη» απόφαση της 24ης/10/20223 υπογράφει ο τσεκουρομούρης, Γιάννης Μπρατάκος.

Τα ποσά ανά κανάλι
Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ
Open: 400.926 ευρώ
Μακεδονία TV: 78.291 ευρώ
ΑΝΤ1: 1,878 εκατ. ευρώ
Alpha: 1,304 εκατ. ευρώ
ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ. ευρώ
Mega: 957.240 ευρώ
Το συνολικό ποσό είναι 6.839.890 ευρώ.

posa