Στον απόηχο της διαφαινόμενης εμπλοκής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία και τα «πυρά» των Ρώσων.
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Karl Lauterbach, προέβη σε μία ανακοίνωση που για πολλούς ισοδυναμεί με «προετοιμασία πολέμου».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «στρατηγική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας στο πλαίσιο πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Lauterbach τόνισε την «επείγουσα ανάγκη προσαρμογής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στις πραγματικότητες των σύγχρονων παγκόσμιων απειλών. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και την προετοιμασία για τις ανάγκες στρατιωτικών συγκρούσεων και μεγάλων καταστροφών».

Δεν είναι τυχαίο πως τα λόγια αυτά έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά τον πανικό που προκάλεσε στο Βερολίνο η διαρροή από πλευράς Ρωσίας ηχητικού-«φωτιά» στο οποίο Αξιωματικοί της Bundeswehr φέρονται να μιλάνε ανοικτά για χτυπήματα κατά της Κριμαίας.

Είναι πιθανόν μάλιστα ο Υπ. Υγείας να μην ενεργεί από μόνος του (όπως αφήνει να εννοηθεί), αλλά βάσει ξεκάθαρων εντολών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Lauterbach έχει επισημάνει την ανάγκη για καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των γιατρών, των νοσοκομείων και των υγειονομικών αρχών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας την τάχιστη και αποτελεσματική διανομή και φροντίδα των τραυματιών από τη Γερμανία και ενδεχομένως άλλες χώρες–συμμάχους.

«Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ (σ.σ. Άρθρο 5).

Σε περίπτωση κρίσης κάθε γιατρός, κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική αρχή πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Χρειαζόμαστε σαφείς αρμοδιότητες, για παράδειγμα για την κατανομή ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών στα νοσοκομεία της Γερμανίας.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι επιλογές για μεταφορές ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Και οι κανονισμοί σχετικά με τη δημιουργία αποθεμάτων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς».

Η πρόταση του Lauterbach περιλαμβάνει ένα ισχυρό πλαίσιο για την εξάσκηση της ανάπτυξης και διανομής ιατρικού προσωπικού σε μία σειρά από σενάρια κρίσης. Αυτή η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με ειδικούς από την Bundeswehr (Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) και τα Υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών.

Μάλιστα όταν τον ρώτησαν εάν κινδυνολογεί, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε τα εξής:

«Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική σύγκρουση, άρα λοιπόν δεν θα έρθει. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή».

Το αντίστοιχο σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το καλοκαίρι, ακόμα ένα δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης στη Γερμανία.

ΕΛ