Έχει ισχυρή οικονομία; Είναι κράτος – υπόδειγμα; Όλα αυτά αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος, διαβάζοντας τις φυλλάδες των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Ας δούμε Το κατοχικό Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στην Παλαιστίνη, για την οποία δέχεται έντονη κριτική εδώ και 31 ημέρες. Το Ισραήλ έπληξε επίσης την οικονομία του με τις επιθέσεις του στη Γάζα. Ενώ οι καταναλωτές στο Ισραήλ περιόρισαν τις δαπάνες τους εκτός τροφίμων λόγω των συγκρούσεων, το ένα τρίτο των εταιρειών έκλεισε. Σύμφωνα με τις ειδήσεις στην εφημερίδα Financial Times με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, 300 οικονομολόγοι είπαν: «Δεν γνωρίζετε τη σοβαρότητα της κατάστασης» και κάλεσαν τον Νετανιάχου να «συνέλθει».
Οι Financial Times με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έγραψαν ότι οι συγκρούσεις είχαν άσχημο αντίκτυπο στην ισραηλινή οικονομία. Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, που συνεχίζονται από τις 7  Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει στασιμότητα στην οικονομία της χώρας και υποτίμηση του τοπικού νομίσματος. Αναφέρεται ότι αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις θα προκληθεί σοβαρή συρρίκνωση στην οικονομία. Το κόστος για το Ισραήλ είναι πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας του Ισραήλ, Asher Blass, δήλωσε ότι η οικονομική
ανάπτυξη στο Ισραήλ θα επηρεαστεί αρνητικά από τις συγκρούσεις και ότι η έκταση της πτώσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο Guy Beitor, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας Psagot, δήλωσε: "Η σύγκρουση στο Ισραήλ αναμένεται να διαρκέσει πολύ και να βλάψει σοβαρά τη ζήτηση στην οικονομία.

Ο Alex Zabezhinsky, επικεφαλής οικονομολόγος της Meitav, μιας επενδυτικής εταιρείας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το κόστος των συγκρούσεων, οι οποίες εκτιμούν ότι θα διαρκέσουν 60 ημέρες, θα είναι πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό περιλαμβάνει την κινητοποίηση πυρομαχικών και εφέδρων, το κόστος των άμεσων εχθροπραξιών, αποζημιώσεις για υλικές ζημιές, πληρωμές βοήθειας σε επιχειρήσεις και οικογένειες και αποζημιώσεις για τους ανέργους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,5 τοις εκατό της συνολικής οικονομικής παραγωγής (ΑΕΠ). Εκτιμάται ότι το κόστος των συγκρούσεων που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου θα είναι υψηλότερο από το κόστος των προηγούμενων συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.

86d280e0-fg5dkxnfhfvd8a0cdj5lug

«Οι ισραηλινές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση»

Οι Financial Times, οι οποίοι είχαν τίτλο για την επιδείνωση της οικονομικής απόδοσης του Ισραήλ, δημοσίευσαν ένα άρθρο ειδήσεων με τίτλο «Οι ισραηλινές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν  προβλήματα καθώς ο πόλεμος πλήττει την οικονομία». Η αποστολή 350 χιλιάδων ανθρώπων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου για εφεδρική στρατιωτική θητεία στη χώρα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο για την αποζημίωση των επιχειρήσεων για τις ζημίες τους. Η Τράπεζα του Ισραήλ διέθεσε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τις μικρές επιχειρήσεις.

«Το ένα τρίτο των εταιρειών έκλεισε»

Οι Financial Times διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων στις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη Γάζα είτε είχαν κλείσει είτε είχαν ελαχιστοποιήσει τις δραστηριότητές τους, με περισσότερες από τις μισές να αναφέρουν απώλειες εσόδων 50 τοις εκατό ή περισσότερο. Οι δήμοι έκλεισαν πολλά εργοτάξια.

«Έλα στα συγκαλά σου, Νετανιάχου»

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα 300 κορυφαίων Ισραηλινών οικονομολόγων κάλεσε τον Νετανιάχου και τον Σμότριτς να «συνέλθουν». «Το βαρύ πλήγμα που έχει υποστεί το Ισραήλ απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις εθνικές προτεραιότητες και μια μαζική ανακατεύθυνση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των ζημιών του πολέμου, την παροχή βοήθειας στα θύματα και την αποκατάσταση της οικονομίας», έγραψαν σε ανοιχτή επιστολή τους. Ο Νετανιάχου είπε την Πέμπτη ότι το πακέτο στήριξης ήταν «μόνο η αρχή». Αλλά ο Eugene Kandel, πρόεδρος του Start-Up Nation Policy Institute, μιας δεξαμενής σκέψης και ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή των οικονομολόγων, είπε ότι η κυβέρνηση «ακόμα δεν έχει δείξει ότι κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».από makeleio.gr