Υπό ασφυκτική πίεση θα βρεθούν οι οφειλέτες του δημοσίου κυρίως εκείνοι που ενώ μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν το έπραξαν αδιαφορώντας για τα χρέη τους. Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα πλειστηριασμών βγάζοντας στο σφυρί 21 ακίνητα οφειλετών του δημοσίου.  Η λίστα με τα ακίνητα αναμένεται να αυξηθεί και ήδη τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών αναζητούν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που προσεγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ληξιπρόθεσμες ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεγάλων οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Χρέη στην Εφορία έχουν 3.984.904 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς 1.463.635 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και 2.005.499 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.