Θυμάστε τι είχε πει η Συριζαία πολιτικός για τη νέα μορφή των επιχειρήσεων;;;

Την μετάβαση σε μία νέα μορφή καπιταλισμού όπου οι επιχειρήσεις δεν θα κοιτούν το κέρδος αλλά θα κοιτούν να…προστατεύουν το περιβάλλον και την κοινωνία, ανακοίνωσε το ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ!

Μάλιστα θεώρησε πρέπον να εξαπλωθεί αυτή η νέα μορφή του “επιχειρείν” σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Κατά τον ίδιο:

«Μετακινούμαστε από τον μετοχικό καπιταλισμό στον καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών (ή καπιταλισμό των μετόχων). Και είμαι πολύ υπερήφανος που βλέπω πώς η επιχειρηματική κοινότητα έχει αγκαλίάσει αυτή την έννοια, η οποία βρίσκεται τώρα υπό μεγάλη αμφισβήτηση σε ορισμένα μέρη.

Οι επιχειρήσεις δεν είναι εδώ μόνο για να δημιουργήσουν ευημερία (!!!!!!). Έχουν κιόλας κοινωνικό ρόλο, που σημαίνει ότι να υπηρετούν την κοινωνία και να φροντίζουν το περιβάλλον. Πρέπει να εδραιώσουμε αυτή την έννοια του καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών σε όλες τις δραστηριότητες ως επιχειρηματικοί ηγέτες».

Πώς ορίζουν όμως η συγκεκριμένη μορφή καπιταλισμού;

«Ο καπιταλισμός μετόχων είναι ένα σύστημα στο οποίο οι εταιρείες προσανατολίζονται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων τους. Μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων είναι οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι, οι μέτοχοι και οι τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, σκοπός μιας εταιρείας είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και ΟΧΙ η μεγιστοποίηση των κερδών και η ενίσχυση της αξίας των μετόχων σε βάρος άλλων ομάδων συμμετόχων. Οι υποστηρικτές του καπιταλισμού μετόχων πιστεύουν ότι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων, σε αντίθεση με μόνο των μετόχων, είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης».

Θυμηθείτε τι είχε δηλώσει προ μερικών ετών η κα Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τότε σοκ στο πάνελ: