ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ 1947-1948

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, τελέσθηκε με λαμπρότητα και σεβασμό, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κονίτσης, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Χωροφυλακής, των Μ.Α.Υ και κατοίκων της Κονίτσης, για την επέτειο της θρυλικής “Μάχης της Κονίτσης” με αντίπαλο τον αυτοαποκαλούμενο κομμουνιστικό «Δ.Σ.Ε.», που διήρκησε από 25 Δεκεμβρίου 1947 έως 06 Ιανουαρίου 1948. Η Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο τελέσθηκαν ιερουργούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. κ. Ανδρέα, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων.

Την εκδήλωση εθνικής μνήμης διοργάνωσε το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων ΑξιωματικώνΣτρατού (Ε.Α.Α.Σ) του Νομού Ιωαννίνων. Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη, συγγενείς των ηρωικών νεκρών, του αντισυμμοριακούαγώνα. Παρών επίσης ήταν ο δήμαρχος της Κόνιτσας κ. Παπασπύρου Ανδρέας, ο τέως δήμαρχος κ. Εξάρχου, ο δημοσιογράφος κ Γεώρ. Τζιαφά κ.α. Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε το ιερό των πεσόντων.

Έπειτα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας απεύθυνεέναν σύντομο χαιρετισμό  στο εκκλησίασμα ο οποίος μεταξύ άλλων θεμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φλέγον θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την σταθερή στήριξη της Εκκλησίας στο θεσμό του παραδοσιακού γάμου ανδρός και γυναικός. Δήλωσε ότι θα συνεχίσει το μνημόσυνο των πεσόντων των εθνικών δυνάμεων που θυσίασαν τη ζωή τους για να μην επιβληθεί ο κομμουνισμός.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, ο γνωστός πατριώτης δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Τζιαφάς, με γλαφυρότητα και εθνικό παλμό και ιστορική ακρίβεια αναφέρθηκε στα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα οποία στιγματίσθηκαν από την απόφαση της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. για την ένοπλη σύγκρουση με το αστικό κράτος.  

Παράλληλα, τόνισε ότι ευχή του και όλων των Ελλήνων θα ήταν η ηγεσία του ΚΚΕ να αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξε τότε, να ζητήσει ένα συγγνώμη και να τελεσθεί στο  μέλλον ένα κοινό μνημόσυνο.  Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπολύθηκε από τις κομμουνιστικές δυνάμεις εναντίον της 75ηςΤαξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού που φρουρούσε τηνΚόνιτσα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1947, που σκοπό είχε την κατάληψη της Κόνιτσας και την εγκατάσταση της ξεχωριστής κομμουνιστικής”κυβέρνησης του βουνού”.

Εξήρε την αντίσταση τόσο των κατοίκων της Κονίτσης όσο και του Ελληνικού Στρατού που αγωνίστηκαν σώμα με σώμα ειδικά στην κάτω Κόνιτσα. Υπογράμμισε τον αγώνα και τη θυσία των ανδρών του 582 Τ.Π, 584 Τ.Π., της Χωροφυλακής και την σπουδαία συνδρομή των ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών που συνέβαλε τα μέγιστα στην σωτηρία της Κονίτσης. Τέλος, στηλίτευσε την απουσία των τοπικών βουλευτών που άλλοτε ερχόταν στην εκδήλωση αυτή.

Ακολούθως, προσφέρθηκε καφές στο Πνευματικό Κέντρο. Εν συνεχεία κλήρος και λαός εν πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων (Ε.Α.Α.Σ.) την Ένωση Απόστρατων Χωροφυλακής & Σωμάτων ΑσφαλείαςΙωαννίνων, τους Έφεδρους Αξιωματικούς Ιωαννίνων, την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο Μακεδονία, την ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, τα κόμματα «ΝΙΚΗ» και «ΛΑΟΣ»

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.