Παράσιτα έχουν ανακαλυφθεί σε μια απολιθωμένη λίμνη ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας από τους πρώτους θηρευτές στον πλανήτη είχε μολυνθεί από στρογγυλό σκουλήκι, γνωστό και ως νηματώδη, μεταξύ πολλών άλλων παρασίτων.

Το coprolite, τα απολιθωμένα περιττώματα που βρέθηκαν, πιστεύεται ότι ανήκε σε ένα είδος ημιυδρόβιου φυτόσαυρου, ενός αρπακτικού που μοιάζει με κροκόδειλο.

Η είδηση ​​έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου μια άλλη ομάδα ερευνητών αναβίωσε ένα προϊστορικό σκουλήκι , το από καιρό εξαφανισμένο είδος Panagrolaimus kolymaensis , που βρέθηκε αδρανές μέσα στον παγωμένο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας σε κατάσταση «κρυπτοβίωσης».

Στη νέα μελέτη, ένα μέρος του αρχαίου λίπους μήκους 2,91 ιντσών αναλύθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Mahasarakham της Ταϊλάνδης, οι οποίοι ανακάλυψαν πέντε είδη παρασιτικών υπολειμμάτων, το καθένα μήκους περίπου 50-150 μικρομέτρων.

Η ομάδα άνοιξε σε φέτες τα απολιθώματα των παρασιτικών αυγών με ένα πριόνι διαμαντιών «χρησιμοποιώντας μια τυπική μέθοδο λεπτής τομής», σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Αυτές οι εξαιρετικά λεπτές φέτες κομμένες με πριόνι με διαμάντια επέτρεψαν στην ομάδα των παλαιοντολόγων να δει διατομές των αρχαίων μολυσματικών μικροβίων κάτω από το μικροσκόπιο.

Ένα τμήμα ενός κοπρολίτη μήκους 2,91 ιντσών (απολιθωμένα κόπρανα) αναλύθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Mahasarakham της Ταϊλάνδης, οι οποίοι ανακάλυψαν πέντε είδη παρασιτικών υπολειμμάτων. Πάνω, άλλοι κοπρολίτες συλλέχθηκαν στο χωριό Nong Yakong, επαρχία Chaiyaphum, Ταϊλάνδη

Ένα τμήμα ενός κοπρολίτη μήκους 2,91 ιντσών (απολιθωμένα κόπρανα) αναλύθηκε από μια ομάδα

Ένα με παχύ κέλυφος αναγνωρίστηκε ως αυγό σκουληκιού νηματώδους, ενώ τα άλλα πιστεύεται ότι ήταν είτε περαιτέρω αυγά, κύστεις πρωτόζωων ή σπόρια από βρύα και φτέρες.

Τα σύγχρονα παράσιτα είναι ένα κοινό και σημαντικό συστατικό των οικοσυστημάτων, αλλά τα αρχαία παράσιτα και ο ρόλος τους στα προϊστορικά οικοσυστήματα ήταν παραδοσιακά αρκετά δύσκολο να μελετηθούν, επειδή τόσο λίγα παραδείγματα έχουν διασωθεί στα απολιθώματα.

Τα παράσιτα συχνά κατοικούν στους μαλακούς ιστούς του ξενιστή τους, αλλά σπάνια διατηρούνται ως απολιθώματα.

Αλλά αυτός ο απολιθωμένος κυλινδρικός κοπρολίτης της Ύστερης Τριασικής εποχής, που περιγράφεται στο περιοδικό PLOS ONE , ήταν εγκλωβισμένος και προστατευμένος από τα στοιχεία του γεωλογικού σχηματισμού Huai Hin Lat στην Ταϊλάνδη, ο οποίος είναι άνω των 200 εκατομμυρίων ετών.

Βρέθηκε από ντόπιους χωρικούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, παλαιοντολόγο Thanit Nonsrirach.

«Η περίεργη εμφάνιση αυτών των ευρημάτων κέντρισε το ενδιαφέρον των χωρικών, οι οποίοι τα θεωρούσαν δυνητικά ευοίωνα και ικανά να χαρίσουν καλή τύχη εάν επαναχρησιμοποιηθούν ως φυλαχτά», είπε ο Νόνσριραχ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Inverse .

«Το 2010, η ομάδα μας έλαβε είδηση ​​για αυτήν την ανακάλυψη και ξεκίνησε μια επιτόπια αποστολή, καθοδηγώντας τους χωρικούς στην πραγματική τοποθεσία απολιθωμάτων».

ελ