Το παρασκήνιο με την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη είναι μεγάλο και δαιδαλώδες. Παρά τις όποιες ενστάσεις, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, που παραμένει προφυλακισμένος στην Αλβανία στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας.

Το θέμα της υποψηφιότητας Μπελέρη απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου και την ελληνική διπλωματία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού υπήρξαν αρκετές ενστάσεις μήπως η υποψηφιότητά του διαρρήξει περεταίρω τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
Μεταξύ των ανθρώπων που στήριξαν αρκετά την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη ήταν τόσο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, όσο και ο Μάκης Βορίδης αλλά και ο Πύρρος Δήμας οι οποίοι φαίνεται να δικαιώνονται για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Τι θα γίνει αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Προφανώς με την επιλογή Μπελέρη η ΝΔ αποκτά ένα δυνατό όπλο στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές καθώς δεν απευθύνεται μόνο στους Βορειοηπειρώτες οι οποίοι ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα αλλά σε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα αλλά και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Φρέντι Μπελέρης εάν παραμείνει η ποινή του ως έχει, θα αποφυλακισθεί – εκτός απροόπτου – τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν εκλεγεί ευρωβουλευτής η αλβανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κρατάει στη φυλακή έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Είναι πολύ πιθανόν ο Έντι Ράμα να δώσει εντολή στο Δικαστήριο ώστε στην εκδίκαση της έφεσης που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Μαΐου, να μειωθεί η ποινή του, ώστε να αποφυλακισθεί σχετικά σύντομα χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στην Ε.Ε.

Η εκλογή του Μπελέρη ενδέχεται να αλλάξει και συνολικά τη στάση του Έντι Ράμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Δεν μπορεί να συνεχίζει να πιέζει εξωθεσμικά και να συνεχίσει τις μεθοδεύσεις του στην Χειμάρρα άλλα και σε ότι αφορά το Κράτος Δικαίου στην Αλβανία…