Όλος ο κόσμος ακόμα και ανώτερα στελέχη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς ξύπνησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου (7/10) με την είδηση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της οργάνωσης στο Ισραήλ που προκάλεσε τη χειρότερη αιματοχυσία Ισραηλινών μέσα σε μία ημέρα από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948.

Ακόμα και το νο2 της ισλαμιστικής οργάνωσης ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Xαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, που ζει ως εξόριστος στη Ντόχα του Κατάρ, είχε πέσει για ύπνο όπως κάθε μέρα και ξύπνησε μαθαίνοντας για την αιφνιδιαστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στο Ισραήλ, με την οργάνωση να κρατάει και 150 ομήρους.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς ήταν αποφασισμένοι να κρατήσουν κρυφό το σχέδιο δράσης τους, αλλά και το χρόνο του χτυπήματος, ακόμα και από τους ηγέτες του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης.

«Όλοι οι ηγέτες της Χαμάς που δεν είναι στρατιωτικοί, έλαβαν τα νέα το πρωί του Σαββάτου», είπε ο Αμπού Μαρζούκ μιλώντας στο περιοδικό New Yuorker. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής και έχει να κάνει με τη στενή παρακολούθηση των εξόριστων ηγετών της Χαμάς από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Άναυδος από την επιτυχία της επίθεσης το νο2 της Χαμάς

Ένα είναι το βασικό ερώτημα που πλανάται σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker κι είναι γιατί η Χαμάς, η οποία ασκεί διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, πραγματοποίησε την επίθεση τώρα για ένα τόσο μικρό χειροπιαστό αποτέλεσμα, αλλά με τόσο προβλέψιμο κόστος για Παλαιστίνιους.

Όπως είπε και ο Αμπού Μαρζούκ μιλώντας στο περιοδικό στις 12 Οκτωβρίου έμεινε κι ο ίδιος άναυδος από την επιτυχία της επίθεσης: «Οι μαχητές της Χαμάς είχαν σκάψει πάνω από δύο ντουζίνες τρύπες κατά μήκους του τείχους που περικυκλώνει τη Λωρίδα της Γάζας και είχαν καταφέρει να περάσουν σε ισραηλινές πόλεις και χωριά», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Ισραήλ συνήθιζε να διεξάγει πόλεμο έξω από τα σύνορά του για να μας σκοτώσει και να μας φυλακίζει. Τώρα γίνεται το αντίθετο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα»

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ηγέτες της Χαμάς περιμέναν ότι ο ισραηλινός στρατός θα ανέπτυσσε γύρω από τη Γάζα «τις πιο ισχυρές και τις πιο εκπαιδευμένες μονάδες», καθώς και ότι θα είχε βοήθεια «από τους αξιωμτούχους των υπηρεσιών πληροφορίων που γνωρίζουν πολλές από τις κινήσεις μας». Αντίθετα όπως είπε οι στρατιώτες του Ισραήλ άρχισαν να υποχωρούν μέσα σε σύγχυση. «Πότε δεν το περιμέναμε αυτό», σημείωσε.

Μάλιστα όπως είπε ακόμα ο Αμπού Μαρζούκ παρόλο που ο ίδιος και οι υπόλοιποι ηγέτες του πολιτικού σκέλους της Χαμάς δεν γνώριζαν τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου, είχαν δώσει εξουσιοδότηση τόσο για την επίθεση, όσο και για το εύρος της.

«Οι στρατιώτες είναι αυτοί που σχεδιάζουν και εκτελούν, αλλά σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις από το πολιτικό μας γραφείο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Ήμασταν έκπληκτοι από την ημερομηνία, όχι από τις ενέργειες».

«Η επίθεση δεν ήταν μία αυθόρμητη ενέργεια»

Ακόμα ανέφερε πως το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, αποφάσισαν να εισβάλουν στο Ισραήλ μερικές ώρες πριν την παραβίαση του τείχους, ενώ σε άλλα σημεία της συνέντευξης έκανε αναφορές για ένα «σχέδιο που προετοιμαζόταν για χρόνια. Η επίθεση δεν ήταν κάτι που η Κασάμ θα μπορούσε να αναλάβει πριν πέντε χρόνια. Είχαν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί. Αυτή δεν ήταν μία αυθόρμητη ενέργεια».

Όπως υποστήριξε η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει ομήρους όπως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, καθώς και όσους έχουν διπλή υπηκοότητα εάν το Ισραήλ σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση. «Οι αθώοι άνθρωποι που είναι αιχμάλωτοι δεν θα τους κρατήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για το αν η οργάνωση προτίθεται να ανταλλάξει Ισραηλινούς στρατιώτες για Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές, προσέθεσε πως: «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ανταλλαγές».

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ

Μάλιστα παρόλο που ένας εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς προειδοποίησε για εκτελέσεις ομήρων σε περίπτωση που το Ισραήλ βομβάρδιζε σπίτια χωρίς προειδοποίηση, ο Αμπού Μαρζούκ αντέδρασε, κάνοντας λόγο για λάθος. «Είναι λάθος. Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε ομήρους. Ας σταματήσουμε τον πόλεμο και τα υπόλοιπα θα σταματήσουν σε αυτό το ζήτημα», προσέθεσε.

«Μία οργάνωση με την ιδεολογία όπως αυτή της Χαμάς πιστεύει ότι το να πεθάνεις για έναν σκοπό, είναι πολύ καλύτερο από το να ζήσεις μία ζωή χωρίς κανένα νόημα»

Όπως αναφέρουν ακόμα οι αρθρογράφοι του New Yorker, οι πολίτες της Γάζας πληρώνουν το τίμημα της επίθεσης εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ. Μάλιστα ο έλεγχος που έχει η οργάνωση στην περιοχή αφήνει μικρό περιθώριο για διαφωνίες ή κριτική.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο περιοδικό ο Μκαϊμάρ Αμπουσάντα, ένας πολιτικός επιστήμονας που μένει στην πόλη της Γάζας, η διαφορά ανάμεσα στους ηγέτες της Χαμάς και στους υπόλοιπους κατοίκους της Γάζας είναι ξεκάθαρη: «Οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλά να χάσουν. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να πεθάνουν και δεν θέλουν να πεθάνουν με αυτόν τον άσχημο τρόπο κάτω από τα χαλάσματα. Αλλά μία οργάνωση με την ιδεολογία όπως αυτή της Χαμάς πιστεύει ότι το να πεθάνεις για έναν σκοπό, είναι πολύ καλύτερο από το να ζήσεις μία ζωή χωρίς κανένα νόημα».

Η οικογένεια του Αμπού Μαρζούκ μένει στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και παρόλο που και ο ίδιος έχει χάσει συγγενείς του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και συγκεκριμένα ένα από τα νεότερα αδέρφια του τον Γιουσέφ, επιμένει και σημειώνει πως πρόκειται για θυσίες.

«Οι Παλαιστίνιοι ήδη πληρώνουν ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα για την ελευθερία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά τις επιθέσεις αρκετοί αναλυτές, μερικοί εκ των οποίων είχαν και στενές σχέσεις με τη Χαμάς, θεώρησαν ότι η οργάνωση παραπλάνησε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών η Χαμάς είχε δείξει να γίνεται πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις σκληρές της θέσεις με στόχο να υπάρξουν κάποιες συμφωνίες με το Ισραήλ.