Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη πλήγματα εναντίον δύο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Του μεταφέρθηκε ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θα πάω παραπέρα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, Αμερικανός πολίτης υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις. Άλλοι 21 υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, όμως έκτοτε επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.