Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως το πεζικό τους πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας» υποστηριζόμενο από «καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χερσαία επιδρομή.

Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν στη συνέχεια το παλαιστινιακό έδαφος χωρίς να έχουν τραυματίες, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. Εκτός από την επιδρομή αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν θέσεις της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα με την επιχείρηση αυτή στο έδαφος, στόχοι «που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» βομβαρδίσθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θύλακα «και παντού στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι πρώτες «αναγνωριστικές», από άποψης επιχειρησιακής σκοπιμότητας, ενέργειες για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ, που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ξεκίνησαν τη νύχτα της Πέμπτης.

Η επιχείρηση διεξήχθη μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ βομβαρδισμών καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξουδετερώθηκαν θέσεις άμυνας της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων αλλά και κέντρα διοίκησης. Οι επιχειρήσεις διήρκησαν για πολλή ώρα με τις εκρήξεις να είναι συνεχείς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξουδετέρωσαν 5 υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Ο σκοπός της επιχείρησης σύμφωνα με αναλυτές είναι η επισκόπηση της κατάστασης επί του πεδίου, πέραν των αεροπορικών αναγνωρίσεων, η αποναρκοθέτηση των περιοχών όπου θα κινηθεί ο κύριος όγκος των των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά και η αναγνώριση των πρώτων αντιδράσεων των αμυνόμενων της Χαμάς, ώστε να διαμορφωθεί τελικά η κατάλληλη στρατηγική.

Τα αποτελέσματα της προχθεσινοβραδινής ενέργειας, που περιλάμβανε επιθέσεις από άρματα μάχης κατά συγκεκριμένων στόχων, αξιολογούνται από το ισραηλινό επιτελείο προκειμένου να σχεδιαστεί η χερσαία εισβολή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσο και περιορισμό των ισραηλινών απωλειών.