Το νόμισμα έχει κάνει την εμφάνιση του από τα αρχαία χρόνια και ανά τους αιώνες έχει υποστεί πολλές και μεγάλες αλλαγές. Το τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα στην περίοδο της ακμής της Αθήνας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Στη μία όψη υπήρχε η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα. Μετά από αιώνες η γλαύκα του αθηναϊκού τετράδραχμου εμφανίζεται ξανά στην ελληνική εθνική όψη του κέρματος του ενός ευρώ.

 Ως σύγχρονο νόμισμα η δραχμή κόπηκε το 1833 και η έλευση του έφερε πολλές αλλαγές στη χώρα. Ο φοίνικας ήταν το νόμισμα που είχε κοπεί επί Καποδίστρια και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Με τη δραχμή ως νόμισμα έγινε μία προσπάθεια να συνδεθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο πολιτισμό. Στις 30 Μαρτίου 1841 ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και επιφορτίστηκε και με την ευθύνη για την έκδοση του νομίσματος. Άμεσα έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα επίσημα ελληνικά χαρτονομίσματα 25, 50, 100 και 500 δραχμών που εκδόθηκαν στο Λονδίνο.

Τα χαρτονομίσματα ήταν τυπωμένα μόνο από τη μία πλευρά. Στο πίσω μέρος ανάμεσα σε δύο σφίγγες και σε μαύρο πλαίσιο υπήρχε η προειδοποίηση πως τιμωρείται η παραποίηση. Η Εθνική Τράπεζα διατήρησε το εκδοτικό προνόμιο μέχρι το 1927, όταν ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το 1974 εκδόθηκαν τα νέα κέρματα και όλα είχαν το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 1990 εκδόθηκε για πρώτη φορά κέρμα 100 δραχμών και το 2000 κέρματα των 500 δραχμών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να σημειώσουμε πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 είχαν αποσυρθεί περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δραχμές, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 90% των δραχμών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία.