Το Spiegel Online εστιάζει σε παλαιότερη έρευνα της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές πόλεις με την καλύτερη, αλλά και τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη. Στην πρώτη θέση είναι η Ζυρίχη, όπου το «ποσοστό ικανοποίησης» φτάνει το 97% και ακολουθούν η Κοπεγχάγη, αλλά και η άγνωστη φοιτητούπολη του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία με 96%. Ποσοστό ικανοποίησης 95% συγκεντρώνουν η Λειψία της Γερμανίας, το Γκντανσκ της Πολωνίας, η Στοκχόλμη και η Γενεύη.

Έκπληξη αποτελεί το ανατολικογερμανικό λιμάνι του Ροστόκ που εμφανίζεται στην όγδοη θέση με 94%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η Μπράγκα της Πορτογαλίας, η πρώτη πόλη της νότιας Ευρώπης στην κατάταξη.

Πού βρίσκεται όμως η Αθήνα; Δυστυχώς στη δεύτερη θέση από το τέλος, καθώς μόνο το 65% των Αθηναίων δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή σε αυτή την πόλη.

Χειρότερο ποσοστό εμφανίζει μόνο το Παλέρμο (62%), ενώ κοντά στην Αθήνα βρίσκονται τα Τίρανα (66%) και η Νάπολη (επίσης 66%). Όπως εξηγεί το Spiegel Online, η κατάταξη προέκυψε από «συνεντεύξεις με συνολικά 71.153 ανθρώπους σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις, δηλαδή περίπου 840 σε κάθε πόλη. Κριτήρια αποτελούν μεταξύ άλλων οι υποδομές, το σύστημα υγείας, ο πολιτισμός, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η παιδεία και η κατάσταση στην αγορά εργασίας».