Ένα μήνα από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη πόλη στον θύλακα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός τη Δευτέρα.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, προπύργιο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ. Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς. Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, “κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του”, υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου. Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε “τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα”.

Η πόλη της Γάζας έχει γίνει το επίκεντρο της εκστρατείας του Ισραήλ κατά της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς. Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι άνοιξε μια νέα διαδρομή εκκένωσης για τους κατοίκους της Γάζας και έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει άμαχους να κυματίζουν λευκές σημαίες καθώς κατευθύνονταν νότια. “Ο Ισραηλινός Στρατός άνοιξε για άλλη μια φορά έναν διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο τμήμα”, δημοσίευσαν οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) στο X. Το Υπουργείο Πληροφοριών της Χαμάς απάντησε: “Ο [ισραηλινός] στρατός συγκέντρωσε δεκάδες Παλαιστίνιους που ζήτησαν να εκκενώσουν προς τα νότια και τους φωτογράφισε με ταπεινωτικό τρόπο για να υποστηρίξουν ότι υπάρχει ροή προσφύγων προς τα νότια”.

Οι μάχες συνεχίζονται σε οκτώ κύρια μέτωπα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας – το πιο βίαιο στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά – όπου τα ισραηλινά στρατεύματα ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πόλη της Γάζας και τον παράλληλο παραλιακό δρόμο.

Η χερσαία επιχείρηση συμπίπτει με έντονες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Beach και κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa και το νοσοκομείο Al-Quds στη συνοικία Tal Al-Hawa, νοτιοδυτικά της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός προελαύνει ταχύτερα από ό,τι περίμεναν οι δικοί του διοικητές περικυκλώνοντας την πόλη της Γάζας και φτάνοντας στα αρχηγεία της Χαμάς, αλλά η επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της ομάδας θα απαιτήσει χρόνο, ένα αγαθό που το Ισραήλ αυτή τη στιγμή στερείται. 

Λαμβάνοντας υπόψη την αμερικανική πίεση για μια ανθρωπιστική παύση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ ενδέχεται να συμφωνήσει σε “μικρές εκεχειρίες, μια ώρα εδώ και μια ώρα εκεί”, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός “θα καθυστερήσει την πολεμική προσπάθεια”.

Το όραμα του Ισραήλ για μια νίκη με νοκ-άουτ επί της Χαμάς είναι απλό: δολοφονία ή αιχμαλωσία ολόκληρης της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της οργάνωσης, δολοφονία όλων των σχεδιαστών και δραστών της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, εξάλειψη όλων των οπλοστασίων και της δύναμης πυρός της Χαμάς και στέρηση της δυνατότητας της οργάνωσης να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας ή να διατηρήσει την κυριαρχία της εκεί.

Στους 10.328 οι νεκροί

Τουλάχιστον 10.328 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 4.237 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, που διήρκησε ένα μήνα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε δήλωση Τύπου. Χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Την Τρίτη, βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ομάδες αμάχων να περπατούν κατά μήκος του κύριου δρόμου Salah al-Din —που εκτείνεται από τα βόρεια προς τα νότια της Γάζας— και να κυματίζουν λευκές σημαίες για να αποφύγουν να στοχοποιηθούν από ισραηλινά πλήγματα. Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Έφυγαν 320 μέσω της Ράφα

Ο αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο αυξήθηκε την Τρίτη, μια ημέρα μετά το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

Τουλάχιστον 320 ξένοι υπήκοοι και εξαρτώμενα άτομα πέρασαν από το πέρασμα της Ράφα την Τρίτη, το μοναδικό συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, μαζί με 100 Αιγύπτιους, δήλωσε μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας.

Ερυθρά Ημισέληνος: 33 φορτηγά την ημέρα στη Γάζα από τις 21/10

Κατά μέσο όρο 33 φορτηγά την ημέρα περνούν από το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, λέει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Συνολικά 569 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 93 τη Δευτέρα, ανέφερε η ομάδα.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι 70 φορτηγά έφτασαν στη Γάζα σήμερα.

Επίθεση drone στοχεύει βάση του συνασπισμού κοντά στο Ερμπίλ του Ιράκ

Η Γενική Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας με έδρα το Ερμπίλ δήλωσε ότι μια στρατιωτική βάση που στεγάζει στρατεύματα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ερμπίλ ήταν στόχος δύο ξεχωριστών επιθέσεων με drone. Σε δήλωση στο Facebook, η διεύθυνση ανέφερε ότι δύο drone φορτωμένα με εκρηκτικά αναχαιτίστηκαν πάνω από τη βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ερμπίλ. Αργότερα, ένα άλλο drone-καμικάζι δεν κατάφερε να εκραγεί και συνετρίβη στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ έχουν δεχθεί αυξημένες επιθέσεις από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έιμος Χοχστάιν ζητά “ηρεμία” στα νότια σύνορα με το Ισραήλ

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έιμος Χοχστάιν ζήτησε σήμερα από τη Βηρυτό να “επιστρέψει η ηρεμία” στα νότια σύνορα του Λιβάνου, όπου τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς.

“Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ενταθεί και να επεκταθεί στον Λίβανο ο πόλεμος της Γάζας”, είπε ο Χοχστάιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. “Η αποκατάσταση της ηρεμίας στα νότια σύνορα είναι βασικής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ και θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα τόσο για τον Λίβανο όσο και για το Ισραήλ”, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η επίσκεψη του Χοχστάιν στη Βηρυτό δεν είχε προαναγγελθεί.

Στη μεθόριο ο ισραηλινός στρατός και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ συγκρούονται σχεδόν καθημερινά μετά τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χεζμπολάχ βάζει στο στόχαστρο κυρίως θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα. Τόσο η Χαμάς όσο και ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν πραγματοποιήσει επίσης επιθέσεις, με διεισδύσεις στο ισραηλινό έδαφος και εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο.

Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

Απετράπη επίθεση με μαχαίρι στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινά στρατεύματα απέτρεψαν μια ύποπτη επίθεση με μαχαίρι στον οικισμό Όφρα στη Δυτική Όχθη σήμερα το απόγευμα.

Στο βίντεο παρακολούθησης που κυκλοφόρησε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, ένας μασκοφόρος άνδρας που κουβαλούσε ένα μεγάλο μαχαίρι φαίνεται να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον οικισμό. Το βίντεο δείχνει τον ύποπτο να τρέπεται σε φυγή μετά από πυρά από κοντινά στρατεύματα εναντίον του.από Capital.gr