Επιτυχημένο ρεσάλτο στο 89% των περιστατικών

Πάρης Τσιριγώτης • ptsirigotis@naftemporiki.gr

Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία προκαλεί εκ νέου η αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών πειρατείας, κυρίως στον κόλπο της Γουινέας, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τα Στενά της Σιγκαπούρης.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων, όπως ένοπλοι φρουροί ή άλλα τεχνικά μέσα, οι δράστες έχουν επαρκή γνώση των συνθηκών του πλοίου και τι μέσα διαθέτει, αλλά και για το είδος του φορτίου και τον αριθμό των μελών πληρώματος.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB), στο εννεάμηνο του 2023 αναφέρθηκαν 99 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας κατά πλοίων διεθνώς, σε σχέση με τα 90 περιστατικά της ίδιας περιόδου το 2022.

Φέτος, πειρατές επιβιβάστηκαν σε 85 πλοία, σε εννέα έγινε απόπειρα επίθεσης, τρία υπέστησαν πειρατεία και δύο δέχτηκαν πυρά.

Οι δράστες επιβιβάστηκαν με επιτυχία στο 89% των στοχοποιημένων πλοίων, ενώ τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν τη νύχτα.

Παρόλο που η αναφερόμενη βία κατά των μελών του πληρώματος είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών, ο κίνδυνος για το πλήρωμα παραμένει υπαρκτός: 69 άτομα κρατήθηκαν όμηροι, 14 απήχθησαν, οκτώ απειλήθηκαν, τρία τραυματίστηκαν και ένα δέχθηκε επίθεση.

Αναφορικά με τον κόλπο της Γουινέας, τα περιστατικά πειρατείας κατά τους εννέα μήνες του 2023 παρουσιάζουν αύξηση σε 21 από 14 που ήταν την ίδια περίοδο του 2022.

Δεκαεπτά ταξινομήθηκαν ως ένοπλες ληστείες και τέσσερα ως πειρατεία, με αυξανόμενη ανησυχία για το πλήρωμα, καθώς 54 πιάστηκαν όμηροι, 14 απήχθησαν και δύο τραυματίστηκαν.

Η IMB κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των περιστατικών πειρατείας στην περιοχή του αρχιπελάγους της Ινδονησίας, με 12 περιστατικά έναντι 10 για την ίδια περίοδο το 2020 και επτά το 2021.

Σε πέντε από τα 12 αναφερόμενα περιστατικά εντοπίστηκαν μαχαίρια.

Οι αναφορές από το αγκυροβόλιο Callao στο Περού αυξήθηκαν εξάλλου σε 13 το 9μηνο του 2023, από οκτώ για την ίδια περίοδο το 2022, με αναφορές για εννέα μέλη του πληρώματος που κρατήθηκαν όμηροι και ένα μέλος απειλήθηκε και ένα άλλο δέχθηκε επίθεση. Τα Στενά της Σιγκαπούρης συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες, με 33 αναφερόμενα περιστατικά το εννεάμηνο του 2023 σε σύγκριση με 31 την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, σε 31 πλοία επιβιβάστηκαν πειρατές, με πέντε μέλη του πληρώματος να κρατούνται όμηροι και δύο να απειλούνται, ενώ το 25% των περιστατικών αναφέρθηκε τον Ιούλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι κλάπηκαν αποθήκες ή περιουσιακά στοιχεία του πλοίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις ναυσιπλοΐας των Στενών της Σιγκαπούρης, ακόμη και χαμηλού επιπέδου ευκαιριακά περιστατικά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα σε αυτά τα ύδατα. Το IMB εκφράζει επίσης την ανησυχία για τους κινδύνους καθυστερημένης ή ελλιπούς αναφοράς αυτών των περιστατικών και επαινεί τις τοπικές αρχές για τη διερεύνηση σχεδόν όλων των περιστατικών. Aναφορές «Ενθαρρύνουμε την αναφορά οποιουδήποτε περιστατικού, ακόμη και χαμηλού επιπέδου καιροσκοπικών περιστατικών, στις τοπικές αρχές το συντομότερο δυνατό για την προστασία των ναυτικών και τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς ναυτιλίας και του εμπορίου», ανέφερε στέλεχος του ΙΜΒ. Το IMB ενθαρρύνει όλους τους πλοιάρχους και τους πλοιοκτήτες να αναφέρουν όλα τα πραγματικά, επιχειρούμενα και ύποπτα περιστατικά παγκόσμιας πειρατείας και ένοπλης ληστείας στο 24ωρο Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του IMB (PRC) που έχει δημιουργηθεί στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.