“Aνώμαλος, αδικαιολόγητος φόβος για τους αρουραίους” σύμφωνα με την εκλεγμένη περιβαλλοντολόγο σύμβουλος του Παρισιού, Douchka Markovic.

Η αντιδήμαρχος δημόσιας υγείας του Παρισιού, Anne Souyris, δήλωσε χθες, 8 Ιουνίου ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για το θέμα της «συγκατοίκησης» με αυτά τα ζώαΤο ζήτημα της συγκατοίκησης τίθεται” ,κατά τη διάρκεια του συμβουλίου του Παρισιού, απαντώντας σε ερώτηση του δημάρχου του 17ου διαμερίσματος, Geoffroy Boulard, ο οποίος της ζήτησε “ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού των αρουραίων” .

«Αποφασίσαμε, με την δήμαρχο, πρόσφατα, να συγκροτήσουμε επιτροπή και για το θέμα (…) αυτής της συμβίωσης» , με στόχο «Να είμαστε και οι πιο αποτελεσματικοί και να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι αφόρητο για τους Παριζιάνους », είπε η εκλεγμένη οικολόγος.

Ο σύλλογος προστασίας ζώων Paris Animals Zoopolis, ο οποίος ζητά «μη θανατηφόρες μεθόδους» , χαιρέτισε αυτή την ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Οι αρουραίοι «δεν είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας» , τα κρούσματα μετάδοσης της λεπτοσπείρωσης με δάγκωμα μπορούν να αφορούν μόνο τους σκουπιδοσυλλέκτες, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από ένα εμβόλιο, επιβεβαίωσε η αντιδήμαρχος Ανν Σουΐρη. 

Ωστόσο, “αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε τους αρουραίους να περιφέρονται στην πόλη” , πρόσθεσε, μιλώντας για δημοτικό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2017. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εγκατάλειψη των απορριμμάτων στο έδαφος από τους κατοίκους, λέγοντας ότι «είναι η κύρια αιτία του πολλαπλασιασμού και της εμφάνισης των αρουραίων».

Ο Geoffroy Boulard ανέφερε ότι ένας από τους στόχους ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται επί του παρόντος από το Muséum d’histoire naturelle, το Institut Pasteur, το VetAgro Sup και τη Σορβόννη, σε συνδυασμό με το δημαρχείο, είναι να «καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις για να βοηθήσει τους Παριζιάνους να συνυπάρχουν με τους αρουραίους καλύτερα.  Και τόνισε ότι «η παρουσία αυτών των τρωκτικών στην επιφάνεια βλάπτει την ποιότητα ζωής των Παριζιάνων» και την παραμονή των «44 εκατομμυρίων επισκεπτών» ετησίως, υποστήριξε. 

“ανώμαλος, αδικαιολόγητος φόβος για τους αρουραίους”

Η εκλεγμένη περιβαλλοντολόγος Douchka Markovic, η οποία είχε δημιουργήσει θέμα για τους αρουραίους το 2022, προκαλώντας δημόσια κόντρα, ζητώντας μάλιστα να χρησιμοποιείται ο όρος surmulots στα γαλλικά για τους αρουραίους αντί του όρου “rats”, που θεωρείται λιγότερο υποτιμητικός σύμφωνα με αυτήν, υπογράμμισε ότι είναι “χρήσιμοι” στο οικοσύστημά τους και κατήγγειλε έναν “ανώμαλο, αδικαιολόγητο φόβο”.

el.gr