Τι ισχυρίζονται μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ

Μια νέα μελέτη από την Σουηδία έδειξε ότι μια προηγουμένως υγιής γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα « συνδρόμου μικροκυμάτων » λίγο μετά την εγκατάσταση ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας 5G, 60 μέτρα από το διαμέρισμά της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου στο Annals of Clinical and Medical Case Reports , η 52χρονη γυναίκα παρουσίασε «σοβαρά προβλήματα υγείας» — όπως «αφόρητο» πόνο, πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια άμεσης μνήμης, σύγχυση, κόπωση, άγχος, αιμορραγίες από την μύτη και προβλήματα με τους πνεύμονες, το στομάχι και το ουροποιητικό της σύστημα.

Η γυναίκα μετακόμισε προσωρινά σε άλλο σπίτι με χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας και χωρίς έκθεση στο 5G, οπότε σχεδόν όλα τα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν. Όταν επέστρεψε στο διαμέρισμά της, τα συμπτώματα επέστρεψαν.

Τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα δύο προηγούμενων αναφορών περιστατικών , που διεξήχθησαν από τους ίδιους ερευνητές, οι οποίες έδειξαν ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από το 5G – πολύ κάτω από τα επίπεδα που επιτρέπονται από τις αρχές – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό ηλεκτρομαγνητικής ευαισθησίας (ΕΔΩ).

 Ο επικεφαλής συγγραφέας των αναφορών περιπτώσεων, Δρ. Lennart Hardell – ογκολόγος και κορυφαίος επιστήμονας στον κόσμο για τους κινδύνους καρκίνου με το Environment and Cancer Research Foundation – είπε ότι τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στις τρεις αναφορές περιπτώσεων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν ένας πύργος 3G ή 4G αντικαταστάθηκε από έναν πύργο 5G, που δείχνει ότι η ακτινοβολία 5G είναι «καταστροφική» για ορισμένα άτομα, τα οποία οδηγεί σε «ένα ολόκληρο φάσμα ιατρικών προβλημάτων», είπε.

Ο Hardell και η συν-συγγραφέας Mona Nilsson μέτρησαν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ακτινοβολίας μικροκυμάτων – πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που προτείνουν οι επιστήμονες – έξω και μέσα στο διαμέρισμα της γυναίκας.

Περιέλαβαν ένα σχέδιο που έδειχνε τη θέση του πύργου των κυττάρων (Α) σε σχέση με το διαμέρισμα της γυναίκας (Β).

Στο μπαλκόνι της γυναίκας, μέτρησαν 2.500.000 μW/m2 (μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο) ως μέγιστη τιμή – η υψηλότερη ένδειξη που μπορούσε να καταγράψει ο μετρητής, ένδειξη ότι το επίπεδο ακτινοβολίας μπορεί να ήταν ακόμη υψηλότερο, είπαν.

Μέσα στο διαμέρισμα, μέτρησαν μια τιμή αιχμής 758.000 μW/m2 με έντονες διακυμάνσεις σε διάστημα ενός λεπτού, τις οποίες εμφάνισαν σε ένα γράφημα.

«Αυτές οι μετρήσεις είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο Nilsson, διευθύνων σύμβουλος του Σουηδικού Ιδρύματος Ακτινοπροστασίας . «Επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εκφράζονται από εκατοντάδες επιστήμονες ότι το 5G θα οδηγούσε σε αύξηση της έκθεσης στην ακτινοβολία μικροκυμάτων – η οποία έχει ήδη αποδειχθεί επιβλαβής σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κυβερνητικά όρια».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA